förtrollad av Pocahontas

Jag vet inte om det är så märkvärdigt att jag är helt insnöad i Pocahontas filmen. Varje dag när jag kommer på jobb, så sätter jag på denna playlist. Den är inte speciellt lång, men jag hör på den om och om igen, från 06.00 till 14.00. Den innehåller sex låtar som ingen är lngre än fem minuter. Det är som om jag inte skulle märka det för jag blir inte uttråkad. 

Speciellt när denna del spelas, så kan jag inte rå för det att jag får gåshud. Tänker hela tiden "tänk om hon inte hinner?" "varför for hon inte till England?" "varför hoppar hon inte i från berget?" "vilken människa skulle överge John Smith?". 

Jag är helt in love med filmen (Disneys version då). Jag kan inte göra något åt det, men den är perfekt. Jag som alltid älskar lejonkungen mest av alla, får ta det tillbaka. Pocahontas är ett mästarverk. 

Allt i filmen passar så bra ihop. Indianspråket, färgerna, musiken, karaktärerna, känslorna, dialogerna och nämnde jag redan FÄRGERNA! Kan du måla alla färger i en vind? 

Och bara för att jag har nu dedikerat ett helt inlägg åt Pocahontas, så får jag ännu bara nämna att översättningarna av speciell Colors of the wind är fantastiska, även om de finns vissa detlajer jag stör mig på, men det r ju inte som om jag skulle ha kunnat göra ett bättre jobb. De språk jag nu hänvisar till är finska, svenska, norska, engelska, franska och tyska. 

O bara för att jag inte ännu nämnt det ännu, men budskapet och temat med hela filmen är ju helt enastående. Fred mellan människorna och naturen. Alla ska leva i en symbios till en viss grad. Det viktigaste som filmen har i alla fall lärt ut åt mig är det att vi bör resperktera naturen, inte förstöra den utan respektera den. Andra saken filmen som filmen lärde mig var att vi kan alla leva sida vid sida, utan att kulturerna behöver lida.

Jag kommer från en ganska typisk finlänsk familj var man har fördomar för andra människor som inte är som just vi ( Du tror att dom som du vill kalla människor Ska se ut och alltid tänka just som du). Men filmen lärde mig att "Men om du följer spår du aldrig sett för, Kan du lära med ditt hjärta här och nu"

Den är filmen kommer mitt barn (om jag någonsin skaffar ett) att kunna utan till före hen kan säga sitt eget namn. 

 

Räcker detta inlägg om Pocahontas? Jag tror att detta är ett helt nytt ämne för de flesta som har fäljt med denna blogg ;)

02.08.2013 kl. 21:42

and you'll never hear the wolf cry to the blue corn moon..

whether we are white or copper skinned

we need to sing with all the voices of the mountain

we need to paint with all the colors of the wind

you can own the earth and still all you own is earth until

you can paint with all the colors of the wind.

 

Det är ingen skillnad hur många gånger jag har hört denna sång och på hur många språk. Den är ändå lika bra som första gången. Texten till denna låt, i alla fall på svenska, finska och engelska är helt magnifika. Man kan inte göra något annat än älska låten. Plus att det man ser i filmen när låten sjungs är breath taking. Sådana filmer får ju en att vela sträva efter att bli ännu bättre "konstnär".

29.07.2013 kl. 06:10

tatuerings idé nr 203841

So I save a prayer when I need it most
To the Father, Son and the Holy Ghost
And sign it from a sinner with no name
When I meet my maker
Will he close the book on the hearts I broke and the lives I took ?
Will he walk away 'cause my soul's too late to save ?

Now I ain't getting into heaven
If the devil has his way
I swear I'm gonna live forever
Heading back to Santa Fe
Got debts to pay in Santa Fe
It's judgment day in Santa Fe

 

Den här texten är en av mina tatuerings idéer. Jag helt enkelt älskar JBJ och speciellt den här låten :)
 

17.07.2013 kl. 10:31

epic, epicness overload

Hur får man en ganska typisk barnfilm till en mycket bra film?


Jo, man tillägger andra samhällen in i den nu existerande. Tänk er Pocahontas. Den här filmen är ganska mycket lik Pocahontas. Två av huvudkaraktärerna är från två olika världar, där finns två roliga sidekicks och så har vi till och med en karaktär som motsvarar gammelmor Pilrot.


Nu när jag tänker på detta så märker jag hur mycket denna film påminner om både Pocahontas och Mulan.  Men det är väl så att det inte finns så många idéer, nuförtiden, som är helt unika.


Det jag gillade mycket var att de introducerade tittarna till en värld som skulle kunna finnas. Alltså till bladfolket, de som sköter om att skogen blommar och att den hålls frodig. De är ju som ni säkert redan listat ut mycket små, så de skulle kunna existera.


Jag märkte direkt att denna film var gjord av samma människor som gjorde the Rise of the Guardians. Vissa karaktärer såg nästa identiska ut, inte för att de störde men man märkte det ganska snabbt. De som gjorde filmen har även gjort Ice Age, vilket förklarar hur bra sinne de har för sidekicks. 


Sedan så märkte man det även på det sättet att till exempel Pocahontas och Mulan, som jag har nämnt förut, baserar sig på riktiga händelser, medan the Rise of the Guardians och Epic är filmer som får barnen att tro på att dessa karaktärer existerar på riktigt.


Rolig fakta om denna film är att de som lånat rösten åt den engelska versionen är bland annat Amanda Seyfried som är Mary Katherine, Christoph Waltz som är the bad guy, Steven Tyler Nim Galuu, Colin Farrell Ronin och Beyoncé Knowles som är drottning Tara. Och vi kan ju int glömma det bästa med det här; Pitbull har lånat sin röst åt Bufo. Det verkar som om jag måste se den om på engelska. Efter denna skådespelarpatrull så kan man ju förstå att filmen är döpt till Epic.


Vet ni de där karaktärerna som ska vara allas favoriter, till exempel i Pocahontas ska din favorit karaktär vara Pocahontas, John Smith eller Meeko och i Lejonkungen ska din favorit karaktär vara Simba, Nala, Timon eller Pumba.  I denna film ska det ju vara Mary Katherine eller Nod (som motsvarar Prince Charming) eller sedan någon av sidekickarna. Men min favorit var Ronin som inte har såå stor roll. Den motsvarar lite Sarabis i Lejonkungen, liten men märkvärdig.

17.07.2013 kl. 07:43

samma koncept, but with a twist (Fast 6)

Jag vet inte ens vad det är i Fast & Furious serien som får en att se på dem. Jag tror att det finns olika orsaker varför dessa filmer lockar tittaren. Jag kan helt  ärligt säga att jag for och se på Fast & Furious 6 (Fast 6) bara för att Vin Diesel är där. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, med tanke på att det finns människor, exempelvis jag, som betalar in sig på en biograf bara för att det råkar finnas en Vin Diesel i den filmen som man ska se.


Jag tror inte att någon har undan kommit vad F&F går ut på. Snabba bilar, bad guys vs good guys, heta män och kvinnor. Men denna gång, ja, då fanns det helt på riktigt en ordentlig background story och inte bara en liten fjuttig som de skjuter in lite nu och då bland de snabba bilarna.
Jag vet att jag redan nämnde Vin Diesel, men låt mig ännu poängtera att Vin Diesels röst är to die for. Jag skulle gärna tillbringa timtal bara sittandes och lyssnandes på honom.  Och varför inte också tittandes på honom. I wouldn't mind.  Interested, mr. Diesel? ;)

this moment, aaw :)

Om jag får nämna en negativ sak med filmen, så det var nog det att speciellt Brian O'Connor (Paul Walker) och Dominic Toretto (Vin Diesel) hade åldrats mycket på ungefär ett år, enligt filmens tidräkning. Förra var ju redan den femte filmen, nu den sjätte och en sjunde är på kommande. Hittills har filmerna varit hur bra som helst, men man undrar hur länge de tänker hålla på med detta och hur länge de hålls bra?


Denna del av F&F serien är min favorit, i alla fall hittills, även om jag inte var så nöjd över några beslut de gjorde med vissa karaktärer, men inga spoilers här nu. Det kan jag ju berätta att jag grät i denna film, och det är nog den första gången jag har någonsin gråtit i en F&F film.


Har ni sett den? Vad gillade/dissade ni?

16.07.2013 kl. 06:14

this weekend

Det här veckoslutet har varit ganska hektiskt. Det var som om man inte gjort något annat än flugit och flängt över allt.

På fredagen var det först jobb ända tills klockan ett. Skönt att sluta lite tidigare på fredagar. Efter jobbet for jag och sökte Alle och vi for med Ak till Ölmos och simma. Vi håller på att gå igenom alla stränder på ön. Fredag fortsatte med fast & furious 6 (recension kommer) med syrran och hennes vän E. Efter filmen så skulle jag hem, me för att syrran åkte ju med mig så for vi och runda hela halva ön. Det var Cheek och basson för fullt och fönstren var uppe. Inte undra på att jag hade ont i öronen dagen efter.

På lördagen fortsatte vi att gå igenom stränderna och då var det Furulunds simplats som gällde. Det var som en chock att simma i sötvatten. Vi chillade på stranden ett bra tag. Sedan släpade vi oss hem. Fick skjuts av Ak, så jag behövde inte köra, det kändes konstigt att vara den som sitter brevid och inte kör. På kvällen så for jag och sökte Alle. Vi for lite och runda. Eller det var det vi skulle göra. Det slutade med att vi körde till Karis, bara för att där finns en Hesburger. Yes, you read right. Bara för att vi hade överloppstid så gick vi även in i ABC market för att se vad där fanns. Vi kom ut med modetidningar (Vogue, Styleby), skvallertidningar och tatueringstidningar. Hardcore shopparen :)

På söndagen så fortsatte vi med att gå igenom stränder, den här gången var det Gammelby. Först var det tomt, men sedan dök det helt plötsligt upp ett x-antal barn som skrek och hade sig. Dagar, man speciellt lider av dåliga nerver så suckade man bara. Vi blev bjudna på drottning glass, som Ak var så snäll att släpa med sig till stranden. Vi var inte så länge i Gammelby, orsaken; barnen. Efter att jag hade varit på stranden så var jag och sökte mina kusiner för att fara och se på filmen Epic (recensionen kommer).

Igår kväll så fick jag sådan inspiration att måla något, så nu håller jag på att utveckla världens mest invecklade motiv, ever :D

15.07.2013 kl. 06:14

mindf*ck

det är allt jag säger...

 

12.07.2013 kl. 09:25

the lone ranger - kemosabe!

Jag var med min vän och se på the lone ranger i förrgår, då den även hade världspremiär. Har någon av er sett den redan?

I alla fall så hade jag inga förväntningar om filmen, jag hade ingen aning om vad den skulle handla om. Men kort så handlar det om hur indianen Tonto (Johnny Depp) förändrar John Reid (Armie Hammer) ,en man som alltid ser på allt från lagens synvinkel, till en legend som jobbar för rättvisan.

Filmen var mycket bättre än vad jag skulle ha kunnat hoppas på. Att ha en, för mig, okänd person att spela huvudrollen var det bästa beslutet de kunde göra. Filmen skulle annars haft en tendens att bara bli en film bland de andra, även om Johnny Depp har andra huvudrollen. Armie Hammer är en av de nästa stora skådespelstalangerna vi har. Chanser som dessa är guldvärda för dem, det är ju inte ala som kan säga att deras genombrottsfilm gjordes med Johnny Depp.

Johnny Depp.... Man behöver väl bara tillägga en Johnny Depp i en film och direkt är det en box office rekord tagare. Han är ju en brilliant skådespelare, men ändå kunde jag inte sluta tänka på hur skulle filmen sett ut om man skulle ha använt sig av någon annan istället. Jag såg så mycket Jack Sparrow i Tonto att jag blev lite besviken. Jag hade förvänta mig någon mindblowing av herr Depp.

Sedan kommer vi till den brilliantaste skådespelaren jag sett på länge. William Fichtner spelade Butch Cavendish och han passade i den rollen som handen i handsken. Det var helt mindblowing. Jag kunde helt enkelt inte göra något annat än vara helt positivt chockad över William Fichtners prestationer och talanger. Jag har inte sett William Fichtner sedan Prison Break slutade, fastän han är mycket aktiv inom filmbranschen. Jag älskar William Fichtner i alla hans roller som jag sett. Störtsta delen är han dark and twisty, men han visar alltid nya sidor av sig själv.

På tanken på att the lone ranger använde sig av en av Mozarts kompsitioner till deras huvudsakliga soundtrack, var lite konstigt men det passade så bra.

Det som var det riktigt roliga med filmen var att jag satte för mig själv och jämnförde filmen med andra filmer. Det var vissa scener som var helt klart någon annan film. Jag såg bland annat Pocahonats, Mulan, sista samurajen, lejonkungen och speciellt Zorro. Visst det är ju nästan till omöjligt att komma på nya scener hela tiden, men speciellt de Disney relaterade scenerna var roliga att peka ut för the Lone ranger är ju Disneys produktion.

Jag gillade filmen starkt. Jag rekommenderar den åt er alla, den går ju troligtvis ett tag till på bio, så om ni har en chans så skall ni nog fara och se på den. Men var beredda på att ni får skratta hela tiden. Den har mycket verklighetstroligt (is this even a word?) landskap, vilket hjälper till med att få fram hur det var för indianerna när den vita människan gick in i landet och tog vad de ville.

Varför for jag ens och se på den här filmen? jo, för jag visste att den har med indiankulturer att göra. Nämn ordet indian and I'll be there! :)

05.07.2013 kl. 06:16

jag vågar påstå

att om man kommer hem halv åtta på lördag morgonen från midsommarfirandet, så kan man ju säga att det var lyckat. 

sedan kan jag även påstå att om man ens överväger att fara och sova med att istället se på lejonkungen, så är det ju helt onödigt att ens tänka efter vilket du väljer. Så jo, jag såg på lejonkungen imorse. Eller såg och såg,jag har minne av att jag har sett början av lejonkungen och sedan vaknade jag just i tid för att se grande finale. Efter detta kan jag även påstå att man sover helt bra en och en halv timme medan lejonkungen spelas i bakgrunden. 

Nu känns det som om jag skulle ha sovit åtta timmar, vilket är helt skönt, kan bara inte förstå att vi spelade kort med vännerna säkert två timmar i sträck. 

22.06.2013 kl. 09:09

episkt med stort E

Det mest episka barnprogram som någonsin gjorts! Turbo<3 Vinski<3 Moto <3

Och det är nog kanske ett barnprogram mer riktat åt äldre, eller ni vet sånt barnprogram var man får först ut det mest när man förstår allt de säger och allt de syftar på :)

Vilket barnprogram tycker ni att är det mest episka som någonsin gjorts? Har ni sett på Biker mice from Mars?

12.06.2013 kl. 17:46

to father, son and the holy ghost


Den här låten missbrukas på jobb, ännu till mycket effektivt :)

04.06.2013 kl. 17:29

våren leder till...

att jag har överflöd av idéer. Jag borde anteckna dem, men jag vet att om jag inte gör någonting till de där idéerna så dör inspirationen. Det skulle gälla att få ut det mesta av inspirationen och bara producera ett antal noveller/början av romaner/målningar etc.. för att ta mig själv i nacken så tänkte jag nu efter att jag skrivit detta inlägg renskriva en början av en roman(?), så att jag kan använda mig av den sen senare :)

har ni också sådana här period inspirationer? :)

Min eviga inspirationskälla :)

25.04.2013 kl. 21:19

Gråta eller att inte gråta, det är frågan

Jag har lätt för att gråta nr jag ser på någon film, men då måste jag nästan vara för mig själv för jag känner mig obekväm om jag gråter med människor i runt mig.
 
Såg just på the Gladiator. Jag vet att det är en must see, men det var första gången som jag hade möjligheten att se den nästan från början till slut. 
Jag vet inte hur jag ska beskriva filmen, it was a masterpiece. Jag som annars också älskar historier om Romarriket och antikens Grekland var ju helt såld från början. Jag hade en brinnande kärlek för filmen Troja, men jag måste bara ge upp och säga att the Gladiator var så mycket bättre. 
 
 
Jag trodde inte när jag började se på filmen att det är någon snyft film, utan mer än film som man senare kommenterar med "bra effekter", " vad har var snygg" och " det såg coolt ut". 
Jag kan ärligt talat säga att jag kommer inte ihåg om jag skulle ha gråtit i någon film lika mycket som i den. Den var helt obeskrivligt bra. Så många teorier som jag hade om hur den skulle sluta och ingen av de gick i uppfyllelse, så redan de säger ju något. 
 
Jag rekommenderar den här filmen åt alla. Ge den en chans, de är verkligen värd alla Oscar som den fick :)
 
16.12.2012 kl. 00:35

18-årig ung kvinna från Åbolands skärgård, går i Kimitoöns gymnasium andra året. Älskar ishockey över allt annat, men hjärtat brinner även för Disney-filmer, vänner och Finland. Skriver den här bloggen huvudsakligen för att upprätthålla min svenska till en viss grad, så att jag blir student år 2014. Bloggen är som min dagbok, allting skrivs hit, kanske lite förskönat, men i stort sätt allting som berör min vardag.

Välkommen hit, hoppast ni njuter av att läsa om mitt liv som en människa med koncentrationssvårigheter och med en on off knapp :D