legender/myter/sagor/etc jag är fascinerad av

Jag har några saker jag helt enkelt bara älskar, förutom de självklaraste som Disney, ishockey och Grey's anatomy. Så jag tänkte göra en lista här och sen, eventuellt senare, så kan jag ta upp en sak i taget och berätta mer om det och varför jag älskar det. De är inte listade i någon speciell ordning.

 • Zorro
 • Robin Hood
 • Atlantis
 • Bermudas triangel
 • Akilles
 • Den flygande holländaren
 • Nordamerikas indiankulturer
 • Romarriket
 • Antikens mytologi (Grekland)
 • Faraoer
 • Sjöfararna på 1600-talet
 • Gladiatorer
 • Geisha
 • Samurajer
 • Zigenarkulturen

(jag ber om ursäkt om någon tog illa upp av att jag använde ordet zigenar. Det är inte meningen att någon känner sig kränkt, jag har bara aldrig fattat varför ordet är kränkande så jag använder det när jag pratar :))

 

 

 

 

04.08.2013 kl. 14:36

förtrollad av Pocahontas

Jag vet inte om det är så märkvärdigt att jag är helt insnöad i Pocahontas filmen. Varje dag när jag kommer på jobb, så sätter jag på denna playlist. Den är inte speciellt lång, men jag hör på den om och om igen, från 06.00 till 14.00. Den innehåller sex låtar som ingen är lngre än fem minuter. Det är som om jag inte skulle märka det för jag blir inte uttråkad. 

Speciellt när denna del spelas, så kan jag inte rå för det att jag får gåshud. Tänker hela tiden "tänk om hon inte hinner?" "varför for hon inte till England?" "varför hoppar hon inte i från berget?" "vilken människa skulle överge John Smith?". 

Jag är helt in love med filmen (Disneys version då). Jag kan inte göra något åt det, men den är perfekt. Jag som alltid älskar lejonkungen mest av alla, får ta det tillbaka. Pocahontas är ett mästarverk. 

Allt i filmen passar så bra ihop. Indianspråket, färgerna, musiken, karaktärerna, känslorna, dialogerna och nämnde jag redan FÄRGERNA! Kan du måla alla färger i en vind? 

Och bara för att jag har nu dedikerat ett helt inlägg åt Pocahontas, så får jag ännu bara nämna att översättningarna av speciell Colors of the wind är fantastiska, även om de finns vissa detlajer jag stör mig på, men det r ju inte som om jag skulle ha kunnat göra ett bättre jobb. De språk jag nu hänvisar till är finska, svenska, norska, engelska, franska och tyska. 

O bara för att jag inte ännu nämnt det ännu, men budskapet och temat med hela filmen är ju helt enastående. Fred mellan människorna och naturen. Alla ska leva i en symbios till en viss grad. Det viktigaste som filmen har i alla fall lärt ut åt mig är det att vi bör resperktera naturen, inte förstöra den utan respektera den. Andra saken filmen som filmen lärde mig var att vi kan alla leva sida vid sida, utan att kulturerna behöver lida.

Jag kommer från en ganska typisk finlänsk familj var man har fördomar för andra människor som inte är som just vi ( Du tror att dom som du vill kalla människor Ska se ut och alltid tänka just som du). Men filmen lärde mig att "Men om du följer spår du aldrig sett för, Kan du lära med ditt hjärta här och nu"

Den är filmen kommer mitt barn (om jag någonsin skaffar ett) att kunna utan till före hen kan säga sitt eget namn. 

 

Räcker detta inlägg om Pocahontas? Jag tror att detta är ett helt nytt ämne för de flesta som har fäljt med denna blogg ;)

02.08.2013 kl. 21:42

tatuerings idé nr. 3456780

29.07.2013 kl. 07:00

and you'll never hear the wolf cry to the blue corn moon..

whether we are white or copper skinned

we need to sing with all the voices of the mountain

we need to paint with all the colors of the wind

you can own the earth and still all you own is earth until

you can paint with all the colors of the wind.

 

Det är ingen skillnad hur många gånger jag har hört denna sång och på hur många språk. Den är ändå lika bra som första gången. Texten till denna låt, i alla fall på svenska, finska och engelska är helt magnifika. Man kan inte göra något annat än älska låten. Plus att det man ser i filmen när låten sjungs är breath taking. Sådana filmer får ju en att vela sträva efter att bli ännu bättre "konstnär".

29.07.2013 kl. 06:10

tatuerings idé nr 203841

So I save a prayer when I need it most
To the Father, Son and the Holy Ghost
And sign it from a sinner with no name
When I meet my maker
Will he close the book on the hearts I broke and the lives I took ?
Will he walk away 'cause my soul's too late to save ?

Now I ain't getting into heaven
If the devil has his way
I swear I'm gonna live forever
Heading back to Santa Fe
Got debts to pay in Santa Fe
It's judgment day in Santa Fe

 

Den här texten är en av mina tatuerings idéer. Jag helt enkelt älskar JBJ och speciellt den här låten :)
 

17.07.2013 kl. 10:31

mindf*ck

det är allt jag säger...

 

12.07.2013 kl. 09:25

the lone ranger - kemosabe!

Jag var med min vän och se på the lone ranger i förrgår, då den även hade världspremiär. Har någon av er sett den redan?

I alla fall så hade jag inga förväntningar om filmen, jag hade ingen aning om vad den skulle handla om. Men kort så handlar det om hur indianen Tonto (Johnny Depp) förändrar John Reid (Armie Hammer) ,en man som alltid ser på allt från lagens synvinkel, till en legend som jobbar för rättvisan.

Filmen var mycket bättre än vad jag skulle ha kunnat hoppas på. Att ha en, för mig, okänd person att spela huvudrollen var det bästa beslutet de kunde göra. Filmen skulle annars haft en tendens att bara bli en film bland de andra, även om Johnny Depp har andra huvudrollen. Armie Hammer är en av de nästa stora skådespelstalangerna vi har. Chanser som dessa är guldvärda för dem, det är ju inte ala som kan säga att deras genombrottsfilm gjordes med Johnny Depp.

Johnny Depp.... Man behöver väl bara tillägga en Johnny Depp i en film och direkt är det en box office rekord tagare. Han är ju en brilliant skådespelare, men ändå kunde jag inte sluta tänka på hur skulle filmen sett ut om man skulle ha använt sig av någon annan istället. Jag såg så mycket Jack Sparrow i Tonto att jag blev lite besviken. Jag hade förvänta mig någon mindblowing av herr Depp.

Sedan kommer vi till den brilliantaste skådespelaren jag sett på länge. William Fichtner spelade Butch Cavendish och han passade i den rollen som handen i handsken. Det var helt mindblowing. Jag kunde helt enkelt inte göra något annat än vara helt positivt chockad över William Fichtners prestationer och talanger. Jag har inte sett William Fichtner sedan Prison Break slutade, fastän han är mycket aktiv inom filmbranschen. Jag älskar William Fichtner i alla hans roller som jag sett. Störtsta delen är han dark and twisty, men han visar alltid nya sidor av sig själv.

På tanken på att the lone ranger använde sig av en av Mozarts kompsitioner till deras huvudsakliga soundtrack, var lite konstigt men det passade så bra.

Det som var det riktigt roliga med filmen var att jag satte för mig själv och jämnförde filmen med andra filmer. Det var vissa scener som var helt klart någon annan film. Jag såg bland annat Pocahonats, Mulan, sista samurajen, lejonkungen och speciellt Zorro. Visst det är ju nästan till omöjligt att komma på nya scener hela tiden, men speciellt de Disney relaterade scenerna var roliga att peka ut för the Lone ranger är ju Disneys produktion.

Jag gillade filmen starkt. Jag rekommenderar den åt er alla, den går ju troligtvis ett tag till på bio, så om ni har en chans så skall ni nog fara och se på den. Men var beredda på att ni får skratta hela tiden. Den har mycket verklighetstroligt (is this even a word?) landskap, vilket hjälper till med att få fram hur det var för indianerna när den vita människan gick in i landet och tog vad de ville.

Varför for jag ens och se på den här filmen? jo, för jag visste att den har med indiankulturer att göra. Nämn ordet indian and I'll be there! :)

05.07.2013 kl. 06:16

instaweek nr. 1

17.06.2013 kl. 21:43

T.G.I.F

(hur kliché är inte min rubrik? ;))

Som tur är det fredag idag, vilket i detta fall  betyder att jag skall på besök till Alicias, eller nej jag ska crasha deras place :) Kanske vi ser på Grey's anatomy :) (anyone surprised?)

Jag jobbar idag till 15.00 och sedan far jag hem,, har riktigt privatchaufför idag. Det regnade när jag skulle fara till jobbet idag, så mamma steg upp och förde mig hit. Kan inte fatta det. Jag skulle knappast aldrig föra mitt barn på jobb före klockan sex på morgonen... Min mamma.

Jag skulle vilja skriva hur mycket som helst, men har faktiskt inte så mycket att skriva om just nu. Men när jag kommer hem idag så ska jag berätta om de där veckosluten :D

14.06.2013 kl. 06:54

like a Christmas miracle

Hittade extended version av Grey's anatomy music event. Kan ni förstå hur extatisk en person kan bli av detta?  Kanske det är bättre att ni inte vet :)

 

13.06.2013 kl. 21:41

episkt med stort E

Det mest episka barnprogram som någonsin gjorts! Turbo<3 Vinski<3 Moto <3

Och det är nog kanske ett barnprogram mer riktat åt äldre, eller ni vet sånt barnprogram var man får först ut det mest när man förstår allt de säger och allt de syftar på :)

Vilket barnprogram tycker ni att är det mest episka som någonsin gjorts? Har ni sett på Biker mice from Mars?

12.06.2013 kl. 17:46

to father, son and the holy ghost


Den här låten missbrukas på jobb, ännu till mycket effektivt :)

04.06.2013 kl. 17:29

The count down has begun!

20.05.2013 kl. 09:15

18-årig ung kvinna från Åbolands skärgård, går i Kimitoöns gymnasium andra året. Älskar ishockey över allt annat, men hjärtat brinner även för Disney-filmer, vänner och Finland. Skriver den här bloggen huvudsakligen för att upprätthålla min svenska till en viss grad, så att jag blir student år 2014. Bloggen är som min dagbok, allting skrivs hit, kanske lite förskönat, men i stort sätt allting som berör min vardag.

Välkommen hit, hoppast ni njuter av att läsa om mitt liv som en människa med koncentrationssvårigheter och med en on off knapp :D